Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson / SVT.

Afterski i Vitbergsbacken – så försöker fritidsgårdarna få kontakt med ungdomarna igen

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsgårdarna i Skellefteå tvingades stänga under pandemin – och tappade ett par årskullar ungdomar. Nu vill gårdarna få bättre kontakt med ungdomarna igen och fixar jättefest i skidbacken.

– Det kan i alla fall dra fler som vill att engagera sig, säger högstadieeleven Ella Bäckman från Lövånger.

Gymnasieeleven Angelica Nylund från Morö Backe i Skellefteå besökte knappt fritidsgården under sina högstadieår på grund av pandemin.

– Det var ju trist att vi inte hade ett ställe där alla kunde vara, säger hon.

Nationellt dök antalet besök på fritidsgårdarna kraftigt i landet under pandemin visar en enkätundersökning som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor gjorde år 2021.

Även i Skellefteå stängde fritidsgårdarna – men om ungdomarna hittat tillbaka än är svårt att se statistiken. Systemet som räknar besöken håller på att bytas ut.

– Men vi fortsätter skapa kontakter, peppa och komma med nya ideér för att locka tillbaka dem, säger fritidsgårdsföreståndaren Helene Hedström.

I klippet kan du se vad de hundratals ungdomar som bussades till Vitberget tycker om fritidsgårdarnas afterski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.