Äggtjuv upp i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag tas fallet med de plundrade fågelbona i Stekenjokk upp i Hovrätten.  Härnösandsbon, som dömdes till ett års fängelse, misstänks ha tagit tusentals ägg i Vilhelminatrakten.

Tillsammans med ytterligare två män från södra Sverige plundrade härnösandsbon tusentals fågelbon på ägg, bland annat i området kring Stekenjokk på gränsen mellan Jämtland och Västerbottens län men också längs kusten vid Härnösand. Det rörde sig om ägg från en rad fågelarter, även fridlysta och hotade rovfåglar. Mannen fälldes av Ångermanlands tingsrätt för jaktbrott och grovt artskyddsbrott och dömdes till ett års fängelse.

Både åklagaren och den dömde härnösandsbon har överklagat domen på i stort sett samma punkter men med rakt motsatt inriktning, åklagaren vill pröva vad som krävs för att en domstol ska anse att det föreligger övertygande bevisning och han vill även se ett hårdare straff medan härnösandsbon anser att bevisningen inte håller och att han bör frikännas helt. Nu ska hovrätten avgöra frågan.

Nekar till boplundring

Totalt har tiotusentals ägg varit i cirkulation mellan samlare och köpare i olika länder. Men den 50-årige huvudmannen säger sig mest ägnat sig åt att fotografera fåglar och fågelbon. Någon plundring har inte förekommit, hävde hans försvarare i rätten, advokat Nils Hansson. Advokaten menade att orsaken till att vissa fågelbon plundrats kunde ha helt andra förklaringar.

”Både fjällräv och andra rovfåglar kan ha tagit äggen” menade advokaten. Försvaret menar dessutom att flera fall av de misstänkta plundringarna vid de här laget borde vara preskriberat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.