Åkeriföretagen: ”Ett förnuftigt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det inte blir något av den omdiskuterade vägslitageskatteförslaget. Något branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag välkomnar med öppna armar.

– Vi är positivt överraskade av att regeringen nu drar i nödbromsen, säger Ulric Långberg, branschchef.

Enligt Långberg ska branschorganisationen upprepade gånger ha påpekat att förslaget inte skulle göra det man hoppades på.

─ Vi har vid flera tillfällen, både direkt till regeringen och i media liksom i skrivelser framfört att en kilometerskatt inte kommer att medföra någon godsöverflyttning eller miljönytta så som man hoppats på, utan bara en fördyring för handel och industri som köper transporterna.

”Trollas inte bort av ett nytt system”

Därför gläds Sveriges Åkeriföretag nu åt att regeringen valt att slopa skatteförslaget.

─ Vi anser att man fattat ett förnuftigt beslut baserat på fakta och inte på tyckande. De bristfälliga kontroller av vägavgifter som finns i dag, trollas inte bort av ett nytt system utan behöver lösas oberoende av regeringens besked. Kilometerskatten innebär inte heller någon miljöförbättring då alternativa transportsätt oftast saknas, inte minst i stadsmiljö och avlägsen glesbygd, inflikar Erika Svanström, kommunikationschef.

─ Dessutom är majoriteten av vägtransporterna regionala och lokala, dessa skulle inte hamna på tåg eller båt oavsett en vägslitageskatt, och då missar förslaget sitt mål. Något som regeringen tycks ha förstått i och med beslutet att tvärnita frågan, menar Svanström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.