”Han medger att det förekommit vissa sexuella handlingar” Foto: Josefine Holgersson/SVT

Åklagaren yrkar på 10 års fängelse för familjehemspappan

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen avslutades rättegången mot den man i 60-årsåldern som står åtalad för hundratals våldtäkter mot en flicka, som enligt åtalet ska ha pågått under flera års tid.

Nu yrkar kammaråklagare Irene Falk att mannen ska dömas till 10 års fängelse.

Mannen, som är boende i en inlandskommun i Västerbotten, greps i juli i år efter att målsägande hade berättat om övergrepp för en närstående.

Totalt rör det sig om 22 åtalspunkter – 79 tillfällen av grov våldtäkt mot barn och 178 tillfällen av våldtäkt mot barn. Mannen åtalades även för barnpornografibrott och sexuellt posering eftersom han misstänkts ha filmat en av våldtäkterna.

Nu har rättegångsförhandlingarna avslutats i Lycksele tingsrätt och i slutpläderingen yrkade kammaråklagare Irene Falk på ett 10 års långt fängelsestraff för mannen.

Advokaten: ”Tycker det ska rubriceras annorlunda”

60-åringen medgav under rättegången att det har förekommit vissa sexuella handlingar mellan honom och målsägande, men mannen och hans försvarare, Thomas Nyman, har en annan uppfattning om mängden och omfattningen. Även om hur det ska rubriceras rent juridiskt.

– Vi tycker att det ska rubriceras annorlunda och att vi har ett straffvärdet, om han skulle fällas för merparten av det som åklagaren har begärt, som skulle vara mellan två och fyra år, säger advokaten Thomas Nyman.

Varit familjehemsfar

Mannen var familjehemsfar under en period som övergreppen ska ha inträffat. Mannen har även jobbat på ett HVB-hem i ett annat län och där har en utredning från IVO, inspektionen för vård- och omsorg, inte visat på några brister.

I väntan på dom kommer den åtalade mannen fortfarande sitta häktad. Dom väntas falla om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.