Foto: SVT

Aktivisterna pressade politikerna om klimatfrågan

Uppdaterad
Publicerad

På över hundra platser i landet har folk trotsat kylan och gett sig ut för att pressa politikerna till att göra mer i klimatfrågan.

– Det är viktigt att vi har ett engagemang och det gör det lättare för oss politiker att fatta beslut som inte alla upplever som positiva, säger kommunalrådet Johan Söderling (S).

Sakta men säkert växte sig folksamlingen större vid Medborgarhuset i Vännäs. Kanske lockade de palmoljefria pepparkakorna, men syftet var att delta i den klimatstrejk som idag pågått i hela landet.

Totalt har det strejkats på över hundra platser i Sverige, vilket enligt nätverket klimatsverige är den största klimatmanifestationen någonsin.

I Västerbotten blev det Umeå, Skellefteå, Robertsfors, Åsele, Vännäs, Vindeln och Lycksele.

– Det viktigaste just nu är att rädda klimatet, kommer vi till tipping point som vi ser framför oss, då är det kört, säger förskoleläraren Lisa Johnsson till SVT.

Lämnade över medborgarförslag

I Vännäs, som på många andra håll, lämnades det över ett medborgarförslag till kommunen. Där vill man bland annat se nollutsläpp år 2030. Jens Rundberg är engagerad i frågan och var den som delade ut medborgarförslaget.

– Det handlar om att uppmärksamma klimatfrågan och den kris vi har. Vi har inte agerat i tid för att åtgärda problemen, så nu har vi väldigt bråttom att få till skarpa åtgärder.

”Ger oss en push framåt”

Efter överlämningen var det många som ville ställa frågor till politikerna som fanns dök upp. Ett återkommande tema var vikten av att stötta politikerna när de svåra besluten ska tas.

– De här frågorna blir högre och högre prioriterade, därför känner jag med glädje att vi får sådana här iniativ från medborgarna, Vi måste jobba med miljöfrågorna och det här ger oss en push framåt, säger kommunalrådet Johan Söderling (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.