Bedragare sa sig vara Kalle Moraeus – lurade äldre kvinna i Umeå på en miljon

Publicerad

En bedragare utgav sig för att att vara Kalle Moraeus och lurade en äldre kvinna i Umeå på över en miljon kronor. Anhöriga kräver nu att Nordea betalar tillbaka pengarna – men banken vägrar.

– Möjligheten att bli ersatt minskar ju mer aktiv den drabbade varit i att lämna ut personliga uppgifter och koder eller att ha initierat transaktioner själv, skriver Nordeas presskommunikatör David Henriksson.

Bedragaren var mycket övertygande och skickade detaljer om sitt liv som styrkte att han var Kalle Moraeus, skriver kvinnans anhöriga i en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden. Efter en tids kontakt sa bedragaren att han befann sig i ekonomisk knipa och behövde kvinnans hjälp.

Behövde flytta pengar

”Kalle Moraeus” skrev att han skulle flytta sina pengar från utlandet till Sverige och att han behövde pengar till värdetransporten. Han skickade över 70 mejl med påtryckningar om mer pengar. Totalt uppgick transaktionerna till över en miljon kronor.

Efter polisanmälan åtalades en av flera misstänkta för grovt penningtvättsbrott och dömdes till villkorlig dom och utvisning. Mannen ska även ska betala runt 300 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Kräver pengarna tillbaka

Efter de två första överföringarna ringde Nordea upp kvinnan för att fråga om hon kände personerna hon skickat pengar till. Kvinnan svarade ja för att hon befann sig under hot. Efter detta hörde inte Nordea av sig igen.

Kvinnan uppger i anmälan att hon känner sig sviken av sin bank och att den borde ha ett bättre system för att upptäcka denna typ av bedrägerier. Hennes anhöriga kräver nu att banken ska ersätta kvinnan.

”Svårt att skydda sig”

David Henriksson skriver till SVT Nyheter Västerbotten att Nordea alltid gör individuella bedömningar när det gäller ersättning vid bedrägeri.

– Sett i ett större perspektiv är tyvärr social manipulation en form av bedrägerier som ökar markant. Oavsett hur starka skydd mot olika former av dataintrång vi har är det svårt att skydda sig om man lämnat ut personliga koder till utomstående eller skickar pengar till bedragaren, skriver han.

SVT har sökt Kalle Moraeus som inte vill kommentera händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går bedrägerierna till – hör finansinspektören förklara. Foto: Annika Byrde / NTB /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.