Berit Eriksson är 83 år och bor på äldreboendet Bäckbacka på Röbäck där hon och övriga boende samlats för sittgymnastik i grupp. Det är något som boendet erbjuder varje vecka och som tillsammans med bland annat promenader ska utgöra delar av de boendes vardagliga fysiska aktivitet.
– Jag tycker att den här träningen är bra för att den känns, säger Berit Eriksson. Man kan inte tro det, men den gör det.
Behöver inte vara komplicerat
Ny forskning visar att äldre mår ännu bättre av att träna mer intensivt än så här vid minst två tillfällen i veckan. Erik Rosendahl, professor i fysiologi på Umeå universitet, är en av de som forskat kring just träning på äldreboenden och han ser helst att de äldre vågar ta i ordentligt på träningen.
– Det har visat sig att intensitet och styrketräning är viktigt för träningsprogrammet, säger Erik Rosendahl professor i fysioterapi och fortsätter:
– Men det behöver i och för sig inte vara speciellt komplicerade övningar utan det viktigaste är att ha en tillräckligt hög intensitet i förhållande till sin egen förmåga.
Äldreboendet kör två gånger i veckan
På Bäckbacka har redan vissa av de boende ett personligt träningsprogram två gånger i veckan. Men personalen tycker att forskarnas rekommendation med 30-45 minuter per pass låter som lite för mycket.
– De som tränar två gånger i veckan, tränar kanske 20-30 minuter som mest. Sen har vissa lite mindre än så också, beroende på vilken form man är i. Det är individanpassat helt enkelt, säger rehabassistent Carola Lundholm.
”Har rätt att vara fysiskt aktiv”
Något som kan sätta käppar i hjulet för den fysiska aktiviteten på äldreboenden är bristen på pengar och tid, men professor Erik Rosendahl tror att äldreboenden i längden kan tjäna pengar på att de boende är mer aktiva.
– Jag tror definitivt att det finns en hel del hälsoekonomiska vinster i det här, även om det inte är vetenskapligt bevisat än, säger professor Erik Rosendahl. Minskar man vårdbehovet minskar man också behovet av personal och då kostar det mindre.
Men han ser det också som en ren rättighetsfråga.
– Man har rätt faktiskt att vara fysiskt aktiv även om man bor på ett äldreboende. Om man genom det upplever de positiva effekterna med träning borde det argumentet räcka, säger Erik Rosendahl.
Forskarnas tips för mer fysisk aktivitet på äldreboenden:
- Uppmuntra äldre som kan gå att göra det oftare
- Regelbundet utvärdera behovet av mediciner som kan göra boende trötta
- Undvik i största möjliga mån fysiska begränsningsåtgärder som bälten runt stolar
- Se över hur utrustning, möblering och planlösning kan omformas för fysisk aktivitet
- Anordna trevliga gruppaktiviteter som motiverar till fysisk aktivitet
- Använd djur eller ny teknologi för att stimulera till ökad fysisk aktivitet