Nu ska gynekologiska cellprov HPV-analyseras allra först för att förhindra livmoderhalscancer. Foto: TT

Livmoderhalscancer ska upptäckas genom HPV-analys – oavsett ålder

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska livmoderhalscancer upptäckas genom HPV-analys av alla gynekologiska cellprover, oavsett ålder på den som lämnar provet.

– Risken att drabbas är störst för dem som inte deltar, säger Sara Knip, processledare för gynekologisk cellprovskontroll.

I mars förra året bestämdes det att alla gynekologiska cellprover på 30-åringar och uppåt skulle HPV-analyseras. Nu är det alltså bestämt att HPV-analys blir förstahandsmetod för alla, oavsett ålder.

Tidigare har man analyserat cellförändringar, en så kallad cytologisk analys först och om man upptäckt en förändring därefter gjort en HPV-analys. Anledningen till förändringen är att det är lättare att upptäcka livmoderhalscancer med HPV-analys.

– Cytologi är väldigt svår att bedöma. HPV-analysen är mer automatiserad och görs med laboratorietester, säger Sara Knip, processledare för gynekologisk cellprovskontroll och ST-läkare på centrum för gynekologi och obstetrik vid Norrlands universitetssjukhus.

Västerbotten ligger högt i deltagande

Risken att få livmoderhalscancer är som störst för dem som inte deltar i cellprovtagningen eftersom varken HPV-virus eller cellförändringar kan upptäckas då. I region Västerbotten kallas ungefär 30 000 kvinnor varje år. Där ingår nya kallelser och förnyade kallelser, för de som uteblev året innan.

2021 hade 88,5 procent av alla kvinnor i region Västerbotten, i åldern 23-70 år, tagit ett cellprov när de blivit kallade.

– Det är ett mycket bra resultat som vi är väldigt nöjda med. Av de yngre kvinnorna, i åldern 23 till 50 år, var täckningsgraden 94,8 procent, vilket är mycket glädjande, säger Sara Knip.

Humant papillomvirus (HPV):

• Förekomsten av viruset är mycket vanligt och överförs sexuellt.

• Hos de flesta märks inte en HPV-infektion, men några virustyper kan ge cellförändringar som kan utvecklas till cancer.

• Den som har HPV kan ha smittats för många år sedan och det går inte att ta reda på när eller av vem.

• Både infektioner och cellförändringar läker oftast av sig själv.

• En HPV-infektion kan leda till cellförändringar som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer, de är de cellförändringar som måste tas bort.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.