Allmänläkare i Skellefteå: Vinterbad bra för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen sågades tävlingsbassängen upp inför lördagens SM i vintersim på Skellefteälvens is.

Flanörer längs strandpromenaden i centrala stan sågs ruska på sina mössbeklädda huvuden, när de åsåg sågandet på isen i tiogradig kyla och lätt soldis.

Minskar stress

Men den erfarne allmänläkaren Mats Gustafsson, 60, såg roat på när motorsågsförarna gjorde sitt arbete i den växande vaken.

– Vinterbad är bra för hälsan. Det visar vetenskapliga studier gjorda i Finland. Vinterbad minskar stressen och ökar välbefinnandet. Det kan till och med sänka för höga blodtryck, påpekar doktor Gustafsson.

Läkare på plats

Personer emd svagt hjärta och förhöjt blodtryck bör avstå från vinterbad. Dras man med förkylning är det sundare att titta på än att hoppa i.

Tävlingsläkare kommer att finnas på plats på lördag, men det blir inte Mats Gustafsson.

– Nej då. Jag vinterbadar regelbundet, vissa vintrar varje morgon. Och på lördag ska jag delta själv i tävlingen....

SM simmas nedströms

SM i vintersim avgörs med bröstsim 25 meter på tid.

Lagkappen avgörs på 4 x 25 meter bröstsim, och eftersom det är strömt i älven, kommer alla sträckor att flaggas iväg och simma medströms.

Vid bassängkanten syntes även kommunpolitikern Daniel Ådin (S). I egenskap av fritidsnämndens ordförande ska Ådin förrätta invigningen. Men hur?

– Fruktar att det bara finns ett sätt att inviga ett SM i vintersim..., sa Ådin och cyklade iväg med en lätt rysning.

Robert Tedestedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.