Återbruk blir vanligare – det här ska du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

Antalet återbruksstationer växer. SVT Västerbotten åkte till en återbruksstation för att få koll på vett och etikett när man återvinner.

Kan det du har tänkt att slänga vara användbart för någon annan? Ja, svarar ansvariga på de återbruksstationer som finns vid Umeå kommuns återvinningscentraler.

– Det finns väldigt många saker folk vill bli av med som är inget fel på. Därför det är bra att det finns ställe man kan lämna in sina grejer, säger Tom Björklund, ansvarig för Gimonäs återvinningscentral i Umeå.  

Antalet återbruksstationer växer. Idag placerades en återbrukscontainer på Jörns återvinningscentral. Det innebär att möjligheten att lämna till återbruk finns på alla Skellefteå kommuns återvinningscentraler.

”Bra att det kommer till användning”

Maria Granqvist håller på att flytta, och därför blir det en hel del besök på återbruket på Gimonäs i Umeå. I dag kom hon med böcker. 

– Jag tycker att det är bra att det kommer till användning, säger hon. 

Hon vill inte kasta bort saker som hela och funktonsdugliga.  

– Nu var det böcker annars är det köksredskap och porslin och allt som jag inte kan använda själv men det fungerar, säger Maria Granqvist.

I klippet ovanför kan du se vad du ska tänka på när du lämnar in saker!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.