Foto: SVT

Allt fler butiker skänker mat till välgörenhet

Publicerad

Det slängs tonvis med mat i Sverige men allt fler livsmedelsbutiker har börjat skänka mat till välgörenhet. ”Vi har fått ett rejält uppsving och kan göra mycket fina grejer”, säger Helena NilssonSpringare på Öppen Gemenskap.

På matkedjan Willys i Umeå hastar färskvaruansvarige Johan Jakobsson ut med en matvagn till Roger Forsberg från den ideella föreningen Öppen Gemenskap i Umeå. Öppen gemenskap, som hjälper utsatta människor, har bland andra matavtal med butikerna Willys och ICA Maxi.

Över hela Sverige finns liknande samarbeten och 100-tals ton mat som inte kan säljas men som ändå håller utmärkt kvalitet hamnar nu i kök istället för i soptunnan.

– Det betyder jättemycket. Vi har fått ett rejält uppsving och kan göra mycket fina grejer för en liten peng, säger Helena NilssonSpringare, samordnare Öppen Gemenskap Umeå.

– Det känns bra inombords att kunna ge det här till de som uppskattar det istället för att kasta det i soporna, menar Johan Jakobsson, färskvaruchef Willys

224 000 ton mat rinner ut genom avloppet

En tredjedel av all mat som produceras i världen kastas. Det betyder att enorma jordbruksarealer egentligen används för att producera avfall. En del slängs av butikerna men värst är hushållen.

I den senaste mätningen i Sverige konstateras att 224 000 ton mat varje år rinner ut genom avloppet.

– Folk har börjat förstå att oj! vi slänger ju jättemycket mat! och kan vi göra något annat än att slänga maten. I Frankrike till exempel är det ju förbjudet att slänga mat och jag tycker att det är jättebra att den här dialogen förs, säger Helena NilssonSpringare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.