Obemannade butiker du handlar i med hjälp av appar i telefonen är på frammarsch. Foto: SVT

Allt fler obemannade butiker – Svensk handel: ”Möjligen är tiden inne nu”

Uppdaterad
Publicerad

Obemannade butiker där kunder själva låser upp och handlar med hjälp av sin telefon är på frammarsch.
Branschorganisationen Svensk handel har ingen statistik på hur många obemannade butiker som finns i Sverige, men man har sett att frågan har kommit och gått under de senaste åren.

– Det har tagits initiativ tidigare men som kanske inte riktigt har flugit, men möjligen är tiden inne nu, säger Hans Tjernström, presschef på Svensk handel.

Han menar att dagens snabba teknikutveckling påverkar handeln från många olika håll och den skapar också möjligheter, där obemannade butiker är ett sådant uttryck.

Flera utmaningar för obemannade butiker

Men han lyfter också fram att det finns en del utmaningar, som att hålla ordning och reda i en butik utan personal och säkerheten är en annan. Dessutom har handeln problem med stölder och stök på många platser idag.

Kan obemannade butiker vara räddningen för handel i glesbygd?

– Vi tror att det är ett bra komplement till de butiker vi har idag som är bemannade. Och en möjlighet på vissa specifika platser där kanske kunderlaget inte är tillräckligt stort för att bemanna en så kallad vanlig butik med medarbetare, säger Tjernström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer