Foto: SVT

Allt fler öppnar sin dörr

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att bli familjehem har ökat kraftigt den senaste veckan. I Skellefteå känner socialkontoret av att allt fler familjer vill öppna sitt hem för barn som behöver komma till en familj.

Det finns många barn som av olika anledningar behöver komma till en familj. Mia Lundqvist från Kåge har varit familjehemsmamma i 20 år.

– Varför? Alla barn har rätt till ett hem och att känna trygghet. Det blir en livsstil och de extra barnen har gett vår familj oerhört mycket. Vi lär oss mycket och vi lär ut mycket. Och vi kan vara väldigt många på julafton, konstaterar Mia.

I Skellefteå är omkring ett hundra barn placerade i familjehem just nu. Det skulle behövas många flera.

– Vi har 20 barn som står i kö. Dessutom minst lika många ensamkommande flyktingbarn, och de blir fler för varje dag, konstaterar Karin Edeljung.

Kommunens rekryteringskampanj för nya familjehem sker samtidigt som den största flyktingströmmen sedan andra världskriget når Europa. Bilden på den drunknade flyktingpojken Alan Kurdi har berört människor över hela världen.

– Det är omöjligt att värja sig mot en sådan bild. Känslorna gör att fler familjer nu är beredda att öppna sina hem för ensamkommande barn, säger Karin Edeljung

Mia Lundqvist från Kåge är också starkt berörd av bilden, och det styrker henne i sin uppfattning om att en familj kan göra skillnad.

– Mottagandet är oerhört viktigt. Om ett ensamkommande flyktingbarn får känna trygghet i en familj, påverkar det barnets hela framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.