• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats iUpplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Problemen är som störst i storstäder där flest trafikanter rör sig. Så gör du om du drabbats av en p-skada Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Allt fler smiter från ansvar efter parkeringsskada

Uppdaterad
Publicerad
Allt fler smiter från ansvar efter att ha orsakat en skada på någon annans fordon vid parkering.
Det visar siffror från polisen som SVT Nyheter Västerbotten tagit del av. Tusentals fler bilägare drabbas varje år.

2016 anmäldes drygt 50 000 smitningar från parkeringsskada i landet. 2017 hade siffran ökat till 52 000 smitningar och om trenden håller i sig kommer ännu fler ha anmälts när 2018 års siffror summeras. I mitten av december hade omkring 51 000 brott anmälts. 

Många av förövarna kommer undan.

– Det är undantagsvis som man kan inleda förundersökning för dessa händelser då vittnen och spår saknas i stor utsträckning. Ärenden direktslutredovisas oftast och det blir en försäkringsfråga för fordonsägarna, säger poliskommissarie Leif Hemmingsson.

Stora kostnader för att reparera

Smitarna orsakar skador för enorma summor. Trafikförsäkringsföreningen, som ansvarar för reglering av parkeringsskador orsakade av okända fordon, godkände under 2017 hela 21 500 skador till en kostnad på omkring en kvarts miljard kronor. 

Men då fick inte heller alla drabbade ersättning, inte ens hälften av de över 52 000 fall som anmälts till polisen.

– Det är så många som inte kommer till oss, eftersom de inser att de inte är berättigade, säger Michaela Thunell som är teamchef för sakskador på Trafikförsäkringsföreningen.

Större parkeringsområden värst drabbade

Problemen är som störst i storstäder där flest trafikanter rör sig. I Umeå rapporterades nästan två parkeringssmitningar om dagen, varje dag under hela 2018 – närmare bestämt 620 anmälda brott fram till mitten av december. 

Det var redan då lika många anmälda parkeringsbrott som under hela 2017 och 100 fler än under 2016.

– Det är värst vid stora parkeringsområden, säger Andreas Gidlund som är gruppchef vid trafikpolisen i Umeå.

En förklaring kan vara att antalet trafikanter ökar. Och även om långt ifrån alla brott uppklaras så prioriteras parkeringsbrotten lika högt som andra trafikbrott, enligt polisen.

– Eftersom en medborgare blivit utsatt för brott, så utreder vi givetvis händelsen efter bästa förmåga, säger Gidlund.

SVT rapporterade · Chatta om parkeringar och parkeringsskador

God kväll! Tack för att ni delat med er av era berättelser. Nu stänger vi chatten för i kväll. Tack för visat intresse!
David Kristiansen
SVT Nyheter Västerbotten
06.39
Min bil stod parkerat när en annan bil har typ kört på sidan av bilen . Den andra bilen var röd och min vita bil har fått röd färg på sig . Tog även bild på det då den röda bilen fortfarande stod bredvid. Är jag berättigad att få ekonomisk ersättning från försäkringsbolag?
@Jonas.Y - 
Hej Jonas!
Kontakta polisen och ditt försäkringsbolag. Det är viktigt att dokumentera för att bevisa att skadan skett där du har parkerat, och det låter det som att du har gjort.
Lycka till!
07.03
Jag brukar parkera långt från ingång till butiker mm eftersom jag vet att merparten av folket inte orkar gå så så långt, då får man oftast stå ifred. Men tyvärr har jag fått sk dörruppslag på nån av våra bilar då vi stått lite trängre till.
Däremot har sonen backat på en bil nattetid, då han inte kom sig in i hyreshuset för att meddela ägaren så lämnade han en lapp med personuppgifter, då han dagen efter ringer försäkringsbolaget så berömmer dom honom för hans handlande. Så nog måste det vara vanligt att folk bara "smiter" från såna här saker som faktiskt är självklara.
07.03
Biltillverkarna har ett visst ansvar tycker jag. Moderna bilar har sällan några skydd, tex gummi på stötfångare och dörrar, likt äldre bilar har.
Samtidigt finns parkeringssensorer, som inte kostar tillverkaren många kronor, men det tar dom extra betalt för!
Borde vara lag på att alla nya bilar skall ha sensorer fram och bak!
I USA har dom tom lagkrav på backkamera nuförtiden.
09.48
Tror att det hänger ihop med att bilar är så stora nuförtiden medan P-platserna inte har ökat i motsvarande grad. Plus att folk inte bryr sig eftersom risken är så liten. Övervakningskameror skulle nog göra att färre vågade smita.
09.48
Parkerar när det går så långt bort det går, och "slarvigt" klart över linjen mellan rutorna. Har lackerat
09.49
Jag parkerar aldrig bredvid någon. Jag vet att det är många som inte kan köra bil, man märker det i trafiken också. Många kör med dimljus fram och har även en lykta trasig. Räcker att åka och handla så ser man minst 10 sådana. Förra året åkte jag 1800 mil, och såg 2 poliser. Det säger ju allt. Det är fritt fram i trafiken. Kör hur du vill
09.57
P-bolagen har intresse att pressa in så många bilar som möjligt för att tjäna pengar medan bilägarna får betala skadorna som uppkommer när det blir för trångt.
09.58
En bekant till mig var med om att en annan persons bil rullade in i hennes bil vid en parkeringsplats då parkeringsbromsen på den andra bilen inte var åtdragen. Den blev en lackskada. När ägaren för den andra bilen dök upp uppträdde den personen väldigt förvirrat, vilket bekräftades av två medpassagerare till min bekant. Trots tre vittnen så lade polisen ner förundersökningen! Helt sjukt, tycker jag.
09.58
Vi hade ny bil.Fick hela sidan lackrepad utav vad jag kunde se var en varuvagn.Hur tänker man när man kör in mellan två parkerade bilar???

Så många parkeringsskador har anmälts i landet

Visa

2016: 50179 anmälda brott

2017: 52294 anmälda brott

2018 (fram till 16 december): 50947 anmälda brott

Källa: Polismyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer