Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ekonomiska läget blir en ”inlåsningseffekt” – hör Svenska kyrkans familjerådgivare Elisabet Jonsson i Umeå som ser en minskning av antalet par som separerar. Foto: Pontus Lundahl/TT, Ida Thellenberg/SVT

Familjerådgivare i Umeå: Par har svårt att separera på grund av ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler par söker sig till familjerådgivningen, samtidigt som färre separerar. Tuffa ekonomiska tider kan göra det svårt rent praktiskt att gå isär.

– Vi hör par som inte mår bra i relationen men de har inte råd att bo ensamma, det blir en inlåsningseffekt, säger Elisabet Jonsson, familjerådgivare på Svenska kyrkan i Umeå.

Antalet skilsmässor har minskat i landet de senaste två åren. Samtidigt har köerna till familjerådgivningen vuxit. I Umeå har kommunen och kyrkans familjerådgivning flera månaders väntetid. Det tuffa ekonomiska läget gör det svårt för par som vill separera.

– Det är svårare att klara ekonomin nu, sedan vet vi inte om det är anledningen till att allt fler par försöker reparera sin relation, säger Marianne Paavola, familjerådgivare på Umeå kommun.

”Säger att de inte har råd”

Enligt Elisabet Jonsson är den största anledningen till att man söker sig till familjerådgivningen att man vill reparera sin relation. Enligt henne försvårar det ekonomiska läget människors valmöjligheter.

– Vi hör människor som säger att de inte har råd att bo ensamma just nu, och har man barn blir det ännu svårare. Det kan hindra människor från att välja ett annat liv.

Svårt hitta bostad

Enligt mäklare i Umeå kan det vara svårt att sälja bostaden idag, då priserna senaste året gått ner jämfört med tidigare år. Dessutom kan det vara svårt att hitta en hyreslägenhet.

– Bostadsmarknaden är jättetuff, det är svårt att få tag på en hyreslägenhet i Umeå och i Skellefteå idag, säger familjerådgivaren Marianne Paavola.

I nuläget är det cirka fyra månaders väntetid till Umeå kommun och kyrkans familjerådgivning.

”Blir en inlåsingseffekt” – hör familjerådgivaren Elisabet Jonsson om svårigheterna att separera i ekonomiskt svåra tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.