Rektor Malin Stenlund invigde tillsammans med barnen nya förskolan. Foto: SVT

Allt fler stora förskolor blir verklighet i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Två förskolor med tio avdelningar har redan blivit verklighet och flera fleravdelningsförskolor har byggts på senare år. I dag var det invigning och öppet hus för allmänheten i senaste nybygget, en förskola med fyra avdelningar i Burträsk.

– Otroligt roligt att man satsar på ett samhälle utanför stan, tycker rektor Malin Stenlund.

Skellefteå har tidigare haft en struktur med många små enavdelningsförskolor. Flera sådana har också funnits i Burträsk. Nu ryms de flesta barnen istället under samma, nya, tak. I nybyggda Björnåkers förskola finns plats för 80 barn och den ligger i direkt anslutning till grundskolan.

– Visst är det en medveten strategi, vi samnyttjar lokaler och personalresurser, konstaterar Anders Bergström som är Skellefteås skolchef.

Björnåkers förskola har kostat 28 miljoner kronor och är en i raden som byggts i Skellefteå sedan år 2012. Det handlar om sju byggen som totalt (på vissa håll inräknat kök för skola och äldreomsorg) har kostat drygt 290 miljoner kronor.

Fler nybyggen planeras

I till exempel Bureå och Alhem i Skellefteå har det byggts förskolor med tio avdelningar. Och fler större förskolor ska det bli. De ska byggas enligt samma modell som förskolan i Burträsk som till exempel istället för avdelning säger hemvist för att markera att man försöker bygga bort alla gränser.

Lite gränsöverskridande blev också själva invigningen eftersom elever från Edelviks folkhögskola bjöd barnen på en liten cirkusföreställning. 

Förskolor byggda sedan 2012:

Norrskenets förskola – 4 avd, Moröbacke, Skellefteå

Hamnens förskola – 4 avd, Skelleftehamn

Byggklossens förskola – 6 avd, Byske

Norrbacka – 10 avd, Alhem, Skellefteå

Tallbacka – 10 avd, Bureå

Moröhöjdens förskola – 4 avd, Skellefteå

Byggen – klara i år eller nästa år

Mobackens förskol – 6 avd, Mobacken, Skellefteå

Falkträskets förskola – 6 avd, Sunnanå, Skellefteå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.