Hämtning och hemleverans av mat har blivit populära tjänster hos livsmedelskedjorna. Foto: Daniel Marklund, SVT

Allt fler västerbottningar handlar mat på nätet

Publicerad

Att köpa dagligvaror på nätet har blivit vanligare i samband med coronakrisen. Det märks både nationellt och hos de stora livsmedelskedjorna i Västerbotten.

I tider då många gärna undviker att trängas i matbutiken så blomstrar istället näthandeln för dagligvaror. Både att hämta upp näthandlade matkassar vid butiken och att beställa hemleverans har blivit allt populärare, berättar Joakim Fors som är chef för affärsutveckling på Coop Nord.

– Det är en väldigt stor efterfrågan på dessa tjänster nu både nationellt och i Västerbotten.

Butiker utökar utbud av tjänster

Också Ica märker av ett ökat intresse för e-handel i samband med corona, något som fått flera handlare att utöka sitt tjänsteutbud.

– Många butiker som i normala fall inte erbjuder hemkörning och hämtning ser till att lösa det på olika sätt för riskgrupper, skriver Anna Rosman på Ica-gruppen.

Störst ökning bland unga

Framförallt unga vuxna i åldern 18-35 är det som uppger att man ökat sina inköp av dagligvaror på nätet, enligt en undersökning från Svensk handel. Men Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, märker att även många äldre hittar till deras nätbutik. 

– Vi ser en stor ökning i åldersgruppen över 65.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.