Allt vanligare med IT-bluffar

Uppdaterad
Publicerad

Flera medarbetare på Sveriges televison drabbades av de bluffmakare som låg bakom det fejkade mejlet från Umeås kommunalråd.

I samband med att Västerbottensnytts reporter fick mejl från den person som utgav sig för att vara Lennart Holmlund har det skickas andra mejl från SVT-adresser, som inte kommit från reportrarna som äger adresserna. Bland annat skickades falska mejl från Lennart Holmlund till en annan SVT-reporter samt mejl från en SVT-reporter till journalistkollegor vid en tidning.

– Det är jättetråkigt att det här har hänt, men det är jättesvårt att få stopp på sådant här, säger Tommy Rampling, informationssäkerhetssamordnare på Umeå kommun.

Mejlen ser äkta ut

Det är inte ovanligt att personer ger sig ut för att vara någon annan på internet. Det finns lättillgängliga tjänster som kan användas för att skicka mejl från vilken mejladress som helst. För gemene man ser mejlen fullständigt äkta ut.

– Det här är jättejättejättevanligt. Det här är teknik som bland annat används för att skicka spam. Normalt sett spärras de här mejlen, men det är inte alltid det sker, säger Johan Ribberheim informationssäkerhetsansvarig på SVT.

Bland annat har Musikhjälpen drabbats. Ett falskt pressmeddelande skickades ut vilket ledde till att media i både Värmland och Västerbotten trodde att länen skulle stå värd för Musikhjälpen.

– Anledningen till att man skickar sådana här falska mejl varierar mycket. I vissa fall handlar det om att misskreditera eller smutskasta personer. I andra fall kan det handla om att man vill lura folk på pengar, säger Johan Ribberheim.

Inte trovärdigare än vykort

Enligt Ribberheim ska man inte lita på mejl, han jämför dem med vykort.

– Du vet inte vem som skickat det, vem som läst det. Vi lever i ett samhälle där vi litar på ”vykort”. Jag kan skicka vykort från påven till dig och är jag riktigt snitsig kan jag till och med fixa poststämpel från Vatikanen. Hur ska mottagaren vet att vykortet inte är från påven? ändå tar man det inte för givet, säger Johan Ribberheim.

Går det att få fast dem som ligger bakom sådana här bluffar?

– Många av de här brotten räknas som ringa och då finns det inte så många tvångsåtgärder som man kan ta till, säger Johan Ribberheim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunalråd publicerade mejladresser

Mer i ämnet