Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det något negativt med att inte ta körkort för en manuellväxlad bil? Hör körskolläraren Jasna Nareus om intresset för automatkörkort i klippet. Foto: Stefan Brännström/SVT

Allt fler väljer att ta automatkörkort i norra Sverige: ”Enklare och snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Fler väljer den billigare och snabbare vägen till körkort, nämligen automatkörkortet, istället för det mer traditionella manuella körkortet. Det är en trend som syns i hela landet, inte minst i de norra delarna.

Förra året var det strax under 17 procent som valde att ta körkort för automatväxlad bil i Västerbottens län. I år har den andelen ökat till 25,6 procent, bara mellan januari och juli 2022. Det är en ökning med 8,8 procentenheter i länet.

Körskolläraren Jasna Nareus tror att anledningen till det ökade intresset är att det är enklare och går snabbare att ta automatkörkort eftersom man inte behöver lära sig att växla.

– Det enda knepiga är om en arbetsplats kräver att man har manuellt körkort, men annars ser vi bara fördelar, säger Jasna Nareus.

Ökat intresse i hela landet

Körkortstagarna i både Norrbotten och Västernorrlands län som intresserar sig för automatkörkort, har ökat med 4 procentenheter från förra året. I Jämtlands län har den gruppen ökat med hela 7 procentenheter.

Det är en trend som gäller för hela landet. I riket var det, förra året, strax över 30 procent som valde automat, och i år har det ökat med 5,6 procentenheter.

Hör körskolläraren om intresset för körkort till automatväxlade bilar i klippet.

Så många tar körprov med automatbil

Antal genomförda körprov med automatbil (ökning inom parantes)

Västerbotten

25,6 % tog automatkörkort (+8,8)

Jämtland

22 % tog automatkörkort (+7)

Norrbotten

16 % tog automatkörkort (+4)

Västernorrland

26% tog automatkörkort (+4)

Riket

36,2 % tog automatkörkort (+5,6)

2021-juli 2022

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.