Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älma Eklund, 86 år, tvingades flytta fem mil bort när Bäckagården i Bastuträsk läggs ner – se hur hon och andra påverkas Foto: Anders Öhlund/SVT

Älma, 86, bor 200 meter från äldreboendet Bäckgården – hamnar nu tre mil bort i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Älma Eklund, 86 år, har bott hela sitt liv i Bastuträsk – 200 meter från äldreboendet Bäckgården. Men när hon skulle flytta dit fick hon veta att boendet ska läggas ner och har därför placerats i Norsjö – drygt tre mil bort.

– Det kom som en chock för henne. Hon gråter och frågar varje gång jag ringer när hon ska få komma hem till Bäckgården, säger dottern Ingela Caswell.

I Norsjö blöder kommunens ekonomi, särskilt efter Ukrainakriget. Nu drar kommunen i alla nödbromsar och försöker spara på allt som går.

– Vi trodde vi hade 14 miljoner över i budgeten, men allt försvann i inflationen och kriget. Äldreomsorgen i Bastuträsk har tomma platser och då måste vi lägga ned och flytta verksamheten till Bastuträsk, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

”Fruktansvärt att flytta gamla”

Planerna på nedläggning har väckt starkt kritik i Bastuträsk. Framförallt handlar det om att all service hamnar i Norsjö.

– Det är fruktansvärt att flytta gamla som bott i Bastuträsk hela sitt liv till Norsjö. Det här är ju deras trygga punkt och här finns vännerna. I Bastuträsk bor 350 personer i Norsjö flera tusen. Tydligen är det sträckan Norsjö-Bastuträsk längre än Bastuträsk-Norsjö. Allt flytta Norsjöbor till Bastuträsk går inte tydligen, säger Saskia van den Bor som är undersköterska vid Bäckgården.

Under onsdagen hålls ett informationsmöte i Bastuträsk om Bäckgården. Beslutet om att flytta Bäckgården fattas av kommunen i slutet av mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.