Amanda Kernell får Guldäpplet 2018. Foto: Folkets hus Umeå

Amanda Kernell prisas igen – får Guldäpplet 2018

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar som att allt hon rör vid blir till guld. I början av året fick Amanda Kernell en Guldbagge för Bästa manus i långsfilmsdebuten Sameblod. Sedan dess har hon fortsatt att prisas och får nu också Guldäpplet i Umeå.

Så löd juryns motivering:

Efter framgångarna med filmen ”Sameblod” råder ingen tvekan om att årets guldäpplevinnare redan är ett etablerat namn i filmbranschen tillika ett framtidslöfte inom svensk film. Detta till trots är Amanda Kernell ändå ung i sin konst och har med sitt tematiska val också öppnat upp för en större mångfald och diskurs inom svensk film vilket måste ses som en bedrift i sig.

Amanda Kernell är idag bosatt i Köpenhamn men hon har sina rötter i Umeå där hon via den kommunala kulturskoleverksamheten på kulturcentrum för barn och unga, tidigt stiftade bekantskap med teater och skådespeleri, en bana som hon fullföljde i och med fyra års studier vid den danska filmskolan – ett utbildningssäte som bland annat fostrat regissörer som Susanne Bier och Billie August.

Det är med stolthet som juryn överlämnar årets guldäpple och med en förhoppning om att det medföljande stipendiet ska kunna skänka en nödvändig frist för eftertanke och återhämtning och ge förutsättningar till ett fortsatt konstnärligt skapande.

Vi önskar 2018 års guldäpplevinnare Amanda Kernell stort lycka till på den nationella och internationella filmscenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.