Konsekvensen är att våra resurser är knutna till ett ärende där det inte finns ett ambulansbehov, säger verksamhetschefen Jani Sundqvist. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Allt fler utryckningar för ambulans i Västerbotten – åker tom från vart femte larm

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på ambulansvården ökar i Väserbotten. På tio år har andelen larm ökat med 34 procent – trots det åker fordonen tomma från vart femte larm.

– De larm där vi behöver komma fram snabbt, där går utvecklingen i fel riktning, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef ambulanssjukvården.

Västerbottningar ringer allt oftare och vill ha ambulansvård. Andelen larm har ökat med 34 procent på tio år under samma tid har befolkningen i länet bara ökat med drygt fem procent.

Det ökade trycket på ambulansen har lett till att responstiden för tidskritiska larm går åt fel håll. Där har ambulansen blivit långsammare, något som kan få förödande konsekvenser exempelvis vid ett hjärtstopp.

– Bara de senaste åren har den tiden försämrats med 18 procent. De larm där vi behöver komma fram snabbt, där går utvecklingen i fel riktning, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef ambulanssjukvården.

Tom ambulans från vart femte larm

Hand i hand med att utryckningarna blivit fler sett över tid så åker ambulansen tom tillbaka från vart femte larm. I vissa fall handlar det om larm där personen som larmat har ett vårdbehov, men är inte i behov av ambulansvård.

– Det behöver vara några som man övertolkar och lämnar hemma, vi vill inte ha det tvärt om, att ambulansen inte kommer. Men ökningen är stor och det behöver titta över, där kan vi säkert sätta in andra insatser, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.