Genrebild. Foto: TT

Ambulansföretaget förlorade i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Det doroteabaserade ambulansföretaget har bedrivit ambulansverksamheten i orten på entreprenad i 14 år. Men när upphandlingen för kommande period avgjordes i januari förlorade Ambulanssjukvården i Dorotea AB – trots att de hade det lägsta anbudet. Nu överklagar företaget förvaltningsrättens beslut.

Upphandlingen för ambulanssjukvården i Dorotea blev avgjord i januari när Ambulanssjukvården i Dorotea AB oväntat förlorade. Företaget ansökte om överprövning i förvaltningsrätten, men får nu avslag. Företaget har dock inte gett sig, och nu överklagar man beslutet i kammarrätten.

– Vi är så klart inte nöjda med förvaltningsrättens besked och hävdar fortfarande att det inte går att tolka den konkreta planen på utbildningar från landstingets anbudsunderlag som de efterfrågat tidigare, säger Jörgen Selin, delägare i det lokala ambulansföretaget.

Har hopp om förståelse i kammarrätten

Ambulansverksamheten i flera kommuner i länet, bland annat Dorotea, bedrivs av externa vårdgivare som upphandlas av landstinget. Företagets avtal gick ut i maj 2016, men förlängdes fram till augusti i år. Men beskedet om förlängning efter perioden som sträcker sig fram till i sommar lät sig vänta. Och efter upphandlingen visade det sig att företaget Premedic Östergötland AB vunnit, trots att de var dyrare.

Förvaltningsrätten har sagt sitt, men Doroteaföretaget tror, med stöd av sitt juridiska ombud, att det finns en chans att kammarrätten förstår dilemmat mellan landstinget och det lokala ambulansföretaget.

– Eftersom vi varit med i flera upphandlingar tidigare så tänkte man att landstinget känner till vårt företag och vet att vi brukar följa den utbildningsplan som landstinget själva har, vilket är de utbildningar vi använder oss av. Som ambulansägare på mindre ort finns det inget annat sätt att förskansa sig de utbildningarna än genom landstinget, menar Jörgen Selin som kommer trycka på att landstingets underlag varit svårt att tolka och att man borde fått en möjlighet att diskutera utbildningsplanen.

Landstinget kommenterade inte överklagan

Vid tillfället för upphandlingen slut i januari meddelade Jonas Claesson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör vid Västerbottens läns landsting, att man inte ville kommentera fallet.

– Jag har mycket svårt att lämna några kommentarer då vi nu är i en rättslig process kring överklagandet. Även om jag vill vara så öppen som möjligt kan jag i princip inte säga något om just Dorotea, skrev Jonas Claesson då i ett mail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.