Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när eleverna från Nybyskolan i Ånäset visade upp sin klimatneutrala stad som de byggt i Minecraft. Foto: Johannes Hjalmar/SVT

Ånäsetklassen vann finalen i Skolhackathon – byggde klimatneutral stad i dataspel

Uppdaterad
Publicerad

Årskurs fyra och fem på Nybyskolan i Ånäset vann den nationella finalen i Skolhackathon. De har gemensamt planerat och byggt ett samhälle i Minecraft på temat ”den klimatneutrala staden” och nu har de visat upp sitt arbete på Sara Kulturhus i Skellefteå under UF-mässan.

– Det kändes bra och roligt att vi vann, en liten skola som vann över hela Sverige, säger eleven Hugo Kosola.

I år deltog totalt 2 271 elever från 33 kommuner i Skolhackathon som anordnas av Ung företagsamhet. De elever som deltar får planera, skissa och slutligen bygga sitt samhälle i Minecraft.

Årets tema: ”Den klimatneutrala staden”

I år skulle eleverna bygga ett klimatneutralt samhälle, vilket årskurs fyra och fem på Nybyskolan i Ånäset klarade bäst.

– Samhället vi bor i nu släpper ut väldigt mycket avgaser och vi kan inte fortsätta leva så, säger eleven Linnea Karlsson.

Hör eleverna från Nybyskolan berätta om samhället de byggt i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.