Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se elevernas arbete med att restaurera den gamla brandbilen i klippet – där både lärare och elev berättar mer om hur det har gått. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå reparerar brandbil till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Elever vid fordonsprogrammet har i drygt tre veckor jobbat med att reparera en gammal brandbil, som nu ska köras ner till Ukraina. På plats i Ukraina kommer den att lämnas över till den lokala räddningstjänsten.

Brandbilen kommer även att fyllas med bland annat utrustning och sjukvårdsmateriel som skänkts.

Det har varit flera nya utmaningar för eleverna när de fixat brandbilen. Eftersom att det är en brandbil så har den speciell utrustning och på grund av brandbilens ålder finns det inte några så kallade elscheman. Det har gjort att eleverna fått leta sig fram för att spåra felen.

– Det ställer lite högre krav på det arbete som eleverna gör. Det ska hålla ett tag då det är ett utryckningsfordon, säger Per Larsson.

Finansieringen av brandbilen har skett via samarbete med hjälporganisationerna Blågula Bilen och Swedish Rescuers.

– Det är kul att det har varit så enkelt att få lokal sponsring, säger Per Andersson, fordonslärare vid Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå.

Åker ner till Ukraina

Lärarna Per Larsson och Nils Gunnar ”Nenne” Johansson kommer tillsammans med hjälporganisationerna att åka till Ukraina och lämna över brandbilen till den lokala räddningstjänsten.

– Det känns tryggt. Hjälporganisationerna vi ska åka med har gjort flera turer, säger Nils Gunnar ”Nenne” Johansson.

Rektor Malin Burström Rydh var direkt positivt inställd till brandbilsprojektet när hon fick frågan av fordonslärarna. Hon ser fördelar med att eleverna får hålla på med verkliga projekt.

– När jag fick frågan av Per och ”Nenne” blev jag otroligt stolt över deras initiativ. Och vi från skolans håll kommer att göra allt för att hjälpa dem lyckas, säger hon.

Framtida projekt

Efter att brandbilen levererats finns det möjlighet att fordonsprogrammet tar på sig liknande projekt.

– Det står redan nu en lastbil nere i Umeå. Och får hjälporganisationerna fram några pickuper eller jeepar så kommer vi att fixa i ordning dem också, säger Nils Gunnar ”Nenne” Johansson, fordonslärare.

Se arbetet med brandbilen och hör eleven Emil Brännström berätta om hur det har gått i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.