I Umeå tar man emot 20 läkare för en tvåårig utbildning. Foto: SVT

Andra chans för utländska läkare

Uppdaterad
Publicerad

Många läkare som flyttat hit från andra länder har haft svårt att klara det prov som kräver godkänt för att få jobba i Sverige. Därför införs nu en andra chans. En tvåårig distansutbildning med platser i Umeå, Sundsvall, Östersund och Luleå ska göra dem till godkända läkare här.

Det handlar framför allt om flyktingar som kom från Iran, Irak och Syrien för några år sedan. Knappt 300 av dem har skrivit det svenska läkarprovet, men bara 15-20 procent klarade det.

– Utbildningen innebär praktik två dagar i veckan och sedan olika prov. Det blir inriktning på språk och klinisk träning, det var där det brast mest på proven, säger Magnus Hultin, programansvarig för utbildningen.

Det finns 100 platser i Sverige varav 20 i norra Sverige och Magnus Hultin konstaterar att det är viktigt att ta tillvara på kompetensen hos läkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.