Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lennart, 95 år, har bott fem år på Miklagård – hör sonen Ingemars kritik och vad som hände efter att han påtalat bristerna. Foto: Privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anhörig slår larm om brister i äldrevården i Malå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ingemar Fryklund slår larm om att det finns flera brister på boendet i Malå kommun där hans pappa Lennart, 95 år, bor. Bland annat när det gäller medicindelning och bristen på fysisk aktivitet. Nu lovar ansvariga tjänstemän att felen ska rättas till.

Det var när Ingemar Fryklund upptäckte att hans pappa Lennart inte var rakad på flera veckor och att hörselapparaten var borta som han började göra anteckningar varje gång han såg brister i vården. Sedan sammanställde han ett åtta sidor långt dokument som han överlämnade till socialchefen och övriga ansvariga på socialförvaltningen.

– Vi tar kritiken på allvar och har anledning till självrannsaken. Det har förekommit brister som vi ska rätta till och vi har redan påbörjat det arbetet, säger John Olsson som är socialchef vid Malå kommun.

Det är en förhållandevis kraftig kritik som Ingemar Fryklund riktar till de anställda.

– Ja, men som anhörig måste man ställa krav att det är adekvat vård som ges och jag tycker nog att jag har mötts av förståelse av de som jobbar vid Miklagård. Dessutom har jag märkt skillnad, det fungerar mycket bättre sedan jag påpekat bristerna kring vården av min far, säger Ingemar Fryklund.

Fler fall utreds

Ett ytterligare ömmande fall inträffade vid ett annat äldreboende i Malå där en brukare ramlade och bröt fotleden och läkarundersökningen skedde inte förrän två dagar efteråt. Den personen fick palliativ vård och avled senare.

– En oerhört tragisk händelse, men där anser vi att regionen inte hade ställt upp med läkare i tid och att det ansvaret inte hamnar hos kommunen. Men vi har ändå gjort en lex Maria-anmälan för att utreda var ansvaret ligger och hur det ska kunna undvikas i framtiden, säger socialchefen John Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer