Foto: TT/ Montage

Anmäls efter samesketch

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sketch i SNN News i TV4 där Robert Gustafsson spelar en samisk man, så har granskningsnämnden överösts av anmälningar. I sketchen spelar Robert Gustafsson en talesman för sametinget.

Klädd i högtidsdräkt jojkar Gustafsson i sketchen, som kallas ”Samer upprörda efter ignorerad nationaldag” på playtjänsten på TV4.

May-Britt Öhman, ledamot i Svenska Samernas Riksförbund och forskare i teknik- och vetenskapshistoria, är en av de som har anmält sketchen till granskningsnämnden.

– Jag tycker det här är hets mot folkgrupp. Om man ska skämta om redan utsatta grupper så måste man vara riktigt försiktig så man inte stärker de stereotyper som finns, säger May-Britt Öhman.

Men kan man inte skämta om allt?

– Men prova att byta ut den här samen i sketchen mot en jude eller en rom. Det här är ett maktuttryck. Humor kan användas så. Man skämtar om judens stora näsa och säger ”men det var ju bara ett skämt”. Det är likadant här, när man visar upp en bild av samen som en infantil fullgubbe.

– Om man såg samer i media var och varannan dag, så skulle det finnas en annan bild av samen. Men nu är det ju inte så, och många som har sett den här sketchen kommer ha den på hjärnan när man ser en same nästa gång, säger May-Britt Öhman.

Västerbottensnytt har sökt ansvarig producent för programmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.