Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) ser på framtiden för Lycksele BB i videon. Foto: SVT, Stefan Brännström

Anna-Lena Danielsson (S) om stängningen av Lycksele BB: ”Gjort det vi mäktar med”

Uppdaterad
Publicerad

Det är andra gången i år som Lycksele BB håller stängt – eftersom regionen inte lyckats lösa bemanningen.

Ungefär 15 kvinnor i inlandet beräknas föda under julhelgen.

– Vi har gjort det vi mäktat med för att lösa detta. Men under julen gick det inte, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Gravida i inlandet i Västerbotten hänvisas under julhelgen till Skellefteå eller Umeå. För en del innebär det mellan 20-40 mil till närmaste förlossning. Det är enligt regionen ungefär 15 kvinnor i inlandet som beräknas föda under julhelgen.

Barnmorskor inom mödravården i inlandet lämnar därför ut sina privata nummer till gravida mammor som ska föda under julhelgen.

Danielsson (S): ”Fint gjort”

Anna-Lena Danielsson (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden tycker att det är fint av barnmorskorna.

– Jag tycker att det är väldigt fint gjort. Men gör man det utifrån att man känner en osäkerhet för mammorna som ska föda så är det fel. Det borde vi i regionen ställa upp med och det gör vi till viss del, säger hon.

Hon menar att regionen har arbetat för att säkra upp och stötta de kvinnor som ska föda under stängningen.

– Det handlar om samarbete med ambulansen och sjukstugor som finns i närheten och att man kan ringa för att få stöttning och hjälp, säger Anna-Lena Danielsson (S).

Hör om hur Anna-Lena Danielsson (S) ser på framtiden för Lycksele BB i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer