Ett biometriskt system, som mäter punkter i ansiktet och känner igen individer, har testats på en gymnasieskola i Skellefteå. Foto: SVT

Ansiktsigenkänning på Skellefteå-skola granskas

Uppdaterad
Publicerad

Anderstorps gymnasium i Skellefteå har provat ansiktsigenkänning för att registrera elevnärvaron på sina lektioner. Nu ska Datainspektionen granska om tilltaget är förenligt med dataskyddsförordningen GDPR.

Försöket pågick under några veckor i höstas. Varje gång eleverna i en klass på Anderstorps gymnasium i Skellefteå gick in i klassrummet blev de igenkända av en kamera, vilket gjorde att läraren inte behövde göra några anteckningar om närvaro.

Men nu intresserar sig alltså Datainspektionen för försöket.

”Vid ansiktsigenkänning används biometriska data för att identifiera personer. Sådana personuppgifter kan vara känsliga och därmed ställs särskilda krav enligt dataskyddsförordningen”, säger granskningsledaren Ranja Bunni i ett pressmeddelande.

Bland annat ska granskningen fokusera på vilka uppgifter som samlats in, vilket rättsligt stöd metoden har och vilken konsekvensbedömning som har gjorts.

SVT Nyheter har tidigare berättat att Skellefteå kommun och tillverkaren diskuterar en eventuell fortsättning och utökning av försöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer