Foto: SVT

Anställda välter däck: ”En riktig vitamininjektion”

Uppdaterad
Publicerad

I nio veckor kommer anställda på olika företag i Umeå att träna kondition och styrketräning utomhus i femtio minuter på arbetstid. Det är en friskvårdssatsning som de anställda erbjuds av sina arbetsgivare.

Det är torsdag förmiddag och solen ligger lågt över den snötäckta skogsvägen på I20 i Umeå. Här välter anställda från olika företag i Umeå traktordäck över vägen – på arbetstid. Dom deltar i Tough Training Group, en friskvårdssatsning de erbjudits av sina arbetsgivare.

En gång i veckan tränar de tillsammans i lärarledd fysträning utomhus. Curt Sjöstedt är en av deltagarna och det är nu sjunde gången han är med.

Träning på jobbet

– Vi fick ett erbjudande av arbetsgivaren att delta i den här träningsgruppen, Vi har haft flera må bra aktiviteter att välja på, och det här har varit en av dem, berättar han.

”En riktig vitamininjektion”

Att komma utomhus och få dagsljus är en av de stora fördelarna menar han, men också att man får träffa andra människor från andra företag och träna tillsammans tycker han är en positiv sak med träningen.

– Jag tycker det här sättet att träna är en riktig vitamininjektion. Man blir pigg av det. Att få träna utomhus, träna med kollegor och träffa folk på det här sättet, jag tror på den här modellen säger Curt som tror mer på gemensam träning utomhus än på subventionerade träningskort.

Lotta Silfver fick också erbjudandet av vara med genom sin arbetsgivare. Valet ryms inom friskvårdsbidraget som arbetsgivaren tillhandahåller. 

– Det är roligt, och bra att få träning på lunchen och särskilt på vintern när det redan blivit mörkt när man kommit hem.

Påverkar jobbet på ett bra sätt

Hon tycker att träningstillfället utomhus påverkat jobbet på ett bra sätt.

– Man får komma ut och umgås med kollegor på ett annat sätt.

Tycker du att en gång i veckan räcker att komma ut och träna på arbetstid, eller skulle man behöva mer?

– Det är ju bättre än ingenting. Det beror ju på hur mycket man har på jobbet, vad som passar. En gång i veckan är ju bra, men två kanske är bättre.

Bakom den lärarledda fysträningen står Tobias Thomson, Björklövens fystränare, och Björklövenspelaren Stefan Öhman. De har erbjudit företag sina tjänster i knappt två år, och hitintills har de tränat anställda vid  femton företag i Umeå.

Under nio veckor tränar gruppen konditions  och styrketräning utomhus i femtio minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet