Anställd på Arbetsförmedlingen hittade på falska reseräkningar – lurade till sig 700 000 kronor

Publicerad

En kvinna anställd på Arbetsförmedlingen i Umeå fuskade med reseräkningar och lurade till sig över 700 000 kronor. Nu har hon avskedats av personalansvarsnämnden och en utbildning av personalen ska genomföras.

– Vi måste skärpa oss, säger Christina Storm Wiklander, regionchef vid region Nord.

Det var under åren 2020 till 2021 som kvinnan skickade in räkningar för resor till olika orter runt om i Västerbottens län. Under den aktuella perioden skulle hon hjälpa till med ärenden kopplade till arbetssökande på flera orter och därav bli tvungen att resa mycket.

Men efter en utredning har det nu framkommit att nästan alla resor som hon registrerat varit påhittade.

”De allra flesta vill göra rätt”

Regionchef Christina Storm Wiklander ser allvarligt på fallet och berättar att de utrett hur det hela kunde gå till samt tillsatt en kompetensutvecklingsinsats.

– Vår inställning är ändå att vi vill lita på våra medarbetare. De allra flesta vill göra rätt, säger hon.

Kvinnan medger att hon fått ersättning som hon inte varit berättigad till, men bara vad gäller två tredjedelar av de aktuella resorna. Dessutom saknas dokumentation som kvinnan säger sig ha fört in för hand, vilket bryter både mot interna instruktioner och lagen gällande dokumentation. Hon förklarar själv agerandet genom att peka på en ohållbar och pressad arbetssituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.