Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om hotet på Ica – ”Tyckte det var obehagligt” Foto: SVT

Kund hotade anställd på Ica – skulle ”bli konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av hot mot anställda inom handeln har skett på senare tid i Västerbotten. På Ica hotades en anställd med att det skulle ”bli konsekvenser” om han inte sa upp sig. Och anställda inom just livsmedelsbranschen är allra mest utsatta, enligt Svensk Handel.

När en av de anställda på en Ica-butik i Umeå satt i kassan kom en kund fram och hotade honom oprovocerat. Om han skulle fortsätta jobba i butiken skulle det ”bli konsekvenser” för honom.

– Vi tar det på stort allvar och har polisanmält hotet, säger Niclas Jonsson som är HR-chef i butiken.

Butiken valde också att anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket, som fått in flera rapporter från butiker i Umeå på senare tid.

Under 2018 i Västerbotten inträffade tio olyckor och tillbud orsakade av hot och våld som bedömdes vara allvarliga. Minst två personer i länet sjukskrevs på grund av jobbrelaterat hot eller våld.

Hotade och fotograferade anställd genom fönster

Ett annat fall som nyligen anmälts hände på köpcentrumet Avion. En man som nekats att reklamera en vara blev hotfull och förklarade för en anställd att ”det kan bli farligt” om hen inte skulle ta emot reklamationen.

När personalen senare stängde butiken stod han utanför och fotograferade den anställde genom fönstret.

”Kassapersonal bör vara myndiga”

Enligt en undersökning från Svensk Handel är hot mot butiksanställda vanligast inom livsmedelsbranschen, men också på apotek, kiosker, gatukök och servicebutiker. Extra utsatta är kassapersonal, menar Andreas Sjögren på Handelsfacket i Umeå.

– De är den sista man träffar på när man gjort sina inköp. Där kan det också ske reklamationer eller annat man är missnöjd med, säger han och fortsätter:

– Vi anser att risken är så pass hög att man bör vara myndig för att sitta i kassa. Det är nog svårt för en 18-åring, men för en 16-åring kan det vara förödande att utsättas för en hotfull situation.

Fakta: Hot och våld nedbrutet på bransch

Visa

Vid fyra tillfällen under 2018 ställde Svensk Handel frågan nedan till handlare i Sverige. Svaren motsvarar genomsnittet för årets fyra undersökningar. Totalt antal svarande butiker är 2144.

Fråga: Har du eller någon av dina anställda i butiken under den senaste månaden blivit utsatt för hotfullt beteende från besökare/kund (vid andra tillfällen än vid eventuellt snatteri eller stöld? 21 procent av butikerna i riket svarade ja.

Nedan presenterade resultat visar antal procent som svarade ja nedbrutet på bransch.

 • Annan detaljhandel 14%
 • Apotek 32%
 • Bok- och pappershandel 6%
 • Elektronik och vitvaror 17%
 • Heminredning och möbler 12%
 • Järn-, bygg och färghandel 13%
 • Kiosker, Gatukök och Servicebutiker 33%
 • Kläder och skor 15%
 • Leksaker 25%
 • Livsmedel (dagligvaruhandel) 35%
 • Sport och fritid 21%
 • Ur -, optik och guld 16%
 • Varuhus (utom dagligvaruhandel) 15%
 • Riket 21%

Källa: Svensk Handel, Trygghetsbarometern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer