Foto: SVT

Anställda på länsstyrelsen krigsplaceras

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att det civila försvaret ska förstärkas. En del i detta är att de som arbetar på länsstyrelsen ska krigsplaceras och åkerier får i dagarna besked om att deras fordon kan tas i besittning vid krig.

Det civila samhället omfattar hela samhället och alla funktioner som ska fungera under krig. När detta nu ska förstärkas ska anställda på länsstyrelsen krigsplaceras.

– Det innebär att utifrån den kompetens och befattning man har så kommer man också ha speciella uppdrag och uppgifter i händelser av skärpt beredskap eller krig. Vi gör nu en analys och ser över vilka medarbetare som berörs. Vi samarbetar med andra länsstyrelser för att se att vi tänker ungefär likadant, säger säger Lars Lustig, länsråd på länsstyrelsen i Västerbotten.

Ökad beredskap

Tunga fordon kan tas i besittning

En annan del av förstärkningen av civilförsvaret är att bland annat åkeriföretag i Sverige kommer att få besked om att deras tunga fordon kan tas i besittning vid händelse av krig.

– I dagarna får många av länets åkare uttagningsbeslut med information om att i händelse av krig så kan till exempel din grävmaskin, traktor eller lastbil behövas, säger Lars Lustig.

Dessa uttagningsbeslut har Förvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hand om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökad beredskap

Mer i ämnet