Här arbetar räddningstjänsten med att släcka den brinnande gårdsbyggnaden på Kriminalvårdens anstalt i Umeå. Foto: SVT

Brand på Kriminalvårdsanstalten i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett gårdshus vid Kriminalvårdsanstalten i Umeå börjande brinna sent på onsdagskvällen. Branden var omfattande men inga interner ska ha drabbats.

Det var strax efter 23 på onsdagskvällen som SOS alarm först rapporterade om rökutveckling vid Kriminalvårdsanstalten. Det var Västerbottens kuriren som var först med att rapportera om branden på fängelset i Umeå.

– Vi har en kraftig rökutveckling på en gårdsbyggnad vid Kriminalvårdsanstalten, säger ett brandbefäl på plats till tidningen.

– Det finns inga interner där, men det ryker mycket.

LÄS MER: Kriminalvårdschefen: ”Omfattande apparat att utrymma”

Branden släcktes under natten och räddningsinsatsen avslutades vid halv tre-tiden. Räddningstjänsten kommer dock att ha bevakning på platsen fram till klockan åtta på torsdagsmorgonen.

– Det har blivit rök och vattenskador i den del av byggnaden som brann, säger Rolf Lundin, insatsledare.

Var branden omfattande?

– Ja, det var en rejäl brasa.

Den branddrabbade byggnaden är en verkstadslokal ca 10 x 30 meter och innehåller bland annat verkstad, bastu och omklädningsrum.

– Branden ser ut att ha startat i en förrådsdel, säger Rolf Lundin.

Det finns ännu inga uppgifter om hur branden startat. Polisen har upprättat en anmälan, men det finns ingen misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.