Trycket på länets sjukhus ökar. Hör områdeschefen för närsjukvården Skellefteå, Camilla Andersson kommentera läget i klippet ovan. Foto: SVT

Ansträngt läge i covidvården i hela region Västerbotten – fullt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Belastningen på länets tre sjukhus i Lycksele, Skellefteå och Umeå ökar. Värst är situationen just nu i Skellefteå som tvingats flytta flera covidpatienter till Norrlands universitetssjukhus.

Camilla Andersson, som är områdeschef för närsjukvården Skellefteå, konstaterar att situationen länge varit ansträngd i Skellefteå men att den nu spiller över på Umeå. Igår flyttades tre covidpatienter från Skellefteå till Umeå. Det kan bli fler.

– Ja den risken ser jag. Vi jobbar intensivt just nu för att försöka skapa fler vårdplatser de närmaste dagarna men det är tillgång till personal som är en begränsande faktor.

Smittade i samma rum

Camilla Andersson berättar att även personal på vissa vårdavdelningar blivit sjuka.

– Vi ser ju att den här brittiska mutationen som vi har verkar vara mycket mer smittsam. Personal som suttit i samma rum under ett möte har smittats så vi behöver verkligen vara väldigt aktsamma och hålla avstånd.

”Det är tufft nu”

Skillnaden i hur situationen ser ut nu jämfört med hur den såg ut när läget var ansträngt under slutet av förra året är att inflödet av patienter är stort vid alla länets sjukhus.

– Det är tufft nu. Alla vi som jobbar med det här har en hög anspänningsnivå. Det är slitsamt.

I klippet berättar hon vad sjukvården nu försöker göra för att möta den svåra situationen, och vädjar till hela befolkningen i länet.

Vårdläget tisdag morgon

Vårdavdelningarna och de iordningställda covidplatserna vid Skellefteå lasarett är fullbelagda. Idag på morgonen vårdades i Skellefteå 16 med aktiv infektion (varav 3 personer vid IVA) och 4 som är smittfriförklarade. Tre patienter flyttades till Umeå igår.

I Lycksele vårdades den här morgonen 8 covidpatienter. Lycksele har inga IVA-platser.

Totalt vårdades imorse 23 covidpatienter vid NUS, varav 7 vid IVA.

Målet för regionen är att kunna ta hand om 75 covidsjuka i länet varav 20 är intensivvårdsplatser.

Observera att siffrorna som redovisas ändå får ses som ungefärliga eftersom de fort kan ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.