Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katarzyna Wikström, förvaltningschef för socialkontoret i Skellefteå om det tuffa bemanningsläget Foto: TT, Pontus Lundahl

Tufft vårdläge i Skellefteå – kommunen lånar personal från andra verksamheter

Publicerad

Det är ett ansträngt bemanningsläge inom vård- och omsorg på Skellefteå kommun. 20 platser på boenden står tomma på grund av personalbrist och totalt saknas 80 heltidstjänster.

– Det är en bekymmersam situation som vi gör allt vi kan för att lösa, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef för socialkontoret.

Kommunen saknar personal till 80 av de 1700 årsarbetare som behövs inom den kommunala hemtjänsten och på kommunens vård- och omsorgsboenden.

– Något som bland annat försvåras av den historiskt låga arbetslösheten i Skellefteå, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef för socialkontoret.

Just nu står 20 av totalt 914 platser på vård- och omsorgsboenden i Skellefteå kommun tomma på grund av bemanningsläget.

Ukrainare har börjat arbeta inom vården

För att tillfälligt lösa situationen har anställda från förvaltningen ”Support och lokaler” fått rycka in i äldreomsorgen, där de sköter städning och tvätt. Även nystartsjobbare – personer som haft långvarig frånvaro på arbetsmarknaden – hjälper till med det. Syftet är att ge ordinarie personal mer tid till omsorgsarbetet.

Kommunen har haft ett projekt att få människor som kommit från Ukraina i arbetet. Detta beskrivs som lyckat.

– 11 stycken har redan kommit i arbete med serviceuppgifter och nu är drygt 20 personer till klara för arbete inom våra verksamheter, säger Ejja Häman Aktell, avdelningschef för Vård och omsorg.

Hör Katarzyna Wikström, förvaltningschef för socialkontoret, om situationen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.