Apotek Produktion & Laboratorier är ett svenskt läkemedelsföretag som bland annat tillverkar så kallade extemporeläkemedel som är medicin för en enskild patient eller patientgrupp. Företaget har drygt 400 medarbetare på sina fyra anläggningar, varav en ligger i Umeå.
Christer Jonsson är HR-chef och konstaterar några år efter dödsolyckan att det inte fanns några tekniska brister i autoklaven, även säkerhetsfunktionerna fungerade som de skulle.
– Det var en mycket tragisk olycka som APL inte hade kunnat förutse. I utredningen som gjordes framkom att det var en risk och ett händelseförlopp som hade varit mycket svårt att förutse, skriver han i ett mail till SVT.
Har ökat säkerheten
Företaget har ändå gått igenom och uppdaterat alla säkerhetsinstruktioner för alla autoklaver inom APL, all personal har fått utbildning i något APL kallar Säkra stopp. Skyltning har setts över och äldre autoklaver har bytts ut. Christer Jonsson konstaterar också att företaget lärde av olyckan.
– Interna krishanteringsrutiner kom väl till användning vid tiden för olyckan. Krishanteringen vid tiden för olyckan fungerade väldigt bra och vi lärde oss samtidigt väldigt mycket, skriver Jonsson och fortsätter:
– En av dessa lärdomar var att externt stöd förvisso kan vara bra, men det mest värdefulla är att chefer och andra nyckelroller är närvarande, att vi finnas till hands för att ta hand om varandra, att informera all personal kontinuerligt samt vara lyhörda för olika människors reaktioner. Tid behöver sättas av för att prata om och bearbeta det som inträffat, även en tid efter det inträffade.