Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en prioriteringsfråga” – hör ambulanschefen Stian Sjöskog Kvalvik om varför appen saknas i Västerbotten. Foto: Linnea Vennström/SVT

Appen som kan rädda liv vid hjärtstopp saknas i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga med HLR-utbildning kan rycka ut om någon i närheten får ett hjärtstopp – genom en notis i en app. Fler än hälften av landets regioner har anslutit sig till appen, men inte Västerbotten.

– SMS-livräddning är en viktig tilläggstjänst, men det innefattar också en viss osäkerhet ju mer glesbebyggt man bor, säger Stian Sjöskog Kvalvik, verksamhetschef vid ambulanssjukvården Västerbotten.

I länet finns drygt 1 700 personer med HLR-utbildning som anslutit sig till appen SMS-livräddare. Av Sveriges 21 regioner har 12 anslutit sig till tjänsten, men i Västerbotten finns den inte.

– Det är en relativt dyr lösning, i den ekonomiska situation vi är i måste vi tyvärr prioritera, säger Stian Sjöskog Kvalvik.

Garanterad beredskap

Eftersom appen inte innebär en garanterad beredskap har regionen valt att satsa på att bemanna länets alla kommuner med räddningstjänst – IVPA (i väntan på ambulans). På en ort i varje kommun finns en enhet som är redo att rycka ut vid ett eventuellt hjärtstopp.

– På de större orterna har appen störst effekt, där finns det mer folk, på glesbygden kräver det att vi har har räddningstjänsten nära, säger Stian Sjöskog Kvalvik.

Den viktigaste effekten

Samtidigt som det är viktigt att räddningstjänsten är snabbt på plats, finns det något som spelar ännu större roll vid ett hjärtstopp.

– Varje sekund räkans som kritisk, alla borde kunna hjärt- lungräddning, det är den viktigaste effekten, säger Stian Sjöskog Kvalvik.

Hör Stian Sjöskog Kvalvik om beredskapen vid ett hjärtstopp i videon.

Appen SMS-livräddare

  • Startade 2010 och var först ut i Stockholm.
  • Finns i dag i 12 av 21 regioner.
  • Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Örebro, Gotland, Skåne (Kommer gå med i januari) Uppsala, Värmland, är inte anslutna.
  • Drygt 1700  frivilliga sms-livräddare finns i dag registrerade i Västerbotten.
  • I Sverige finns över 130 000 frivilliga sms-livräddare registrerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.