Hör Krögaren Jörgen Engdahl om de omvända rollerna mellan arbetssökande och arbetstagare. Foto: Maja Andersson / SVT

Dragkamp om arbetskraft – jobbsökare kan välja och vraka

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på personal med kompetens gör att arbetsgivarna måste konkurrera om vissa anställda.

Inom restaurangbranschen så har man senaste åren behövt genomgå en förvandling, då man numer måste anpassa sig efter jobbsökarna.

– Nu är det du som krögare som sitter på intervju för att värva någon, säger Jörgen Engdahl, restaurangägare.

I dag finns mer jobb än vad det finns arbetskraft, vilket har skapat en konkurrens mellan arbetsgivare som efterfrågar personal med en viss typ av kompetens.

– Det finns ett stort rekryteringsbehov i nästan alla branscher. Dom som man vill anställa de har redan jobb. Så då måste man ta av varandra, berättar Agneta Tjernström Lustig, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknaden

Omvända roller

Om man efterfrågar en viss typ av kompetens hos en anställd inom restaurangbranschen så sinar det i ansökningarna. Och krögaren Jörgen Engdahl berättar att han upplever att det idag är arbetstagarens marknad. Det är dem arbetssökande som väljer och vrakar – och ställer krav.

– Det är en ganska speciell situation idag kontra 10 år sedan. Nu är det du som krögare som sitter på intervju för att värva någon. Förut var det tvärtom, säger Jörgen Engdahl, som äger två restauranger i centrala Umeå.

Det har enligt honom blivit allt viktigare att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats, då konkurrensen om dem man faktiskt vill anställa är stor.

– Förut var det ju så att hade du som arbetstagare en fritid så var du ganska oattraktiv på arbetsmarknaden, du skulle viga ditt liv till restaurang. Men nu ska du ha ett fungerande privatliv också, och det är det vi har fått implementera i  hur vi tänker, säger Jörgen Engdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsmarknaden

Mer i ämnet