Agneta Tjernström, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen. Bilderna är tagna vid ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

Fortsatt svårt att hitta rätt personal enligt ny prognos

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen i Västerbotten gör prognoser för arbetsmarknaden två gånger om året. Den senaste prognosen visar att gapet mellan arbetsmarknadens behov och arbetskraftens kompetens blir allt större.

Prognosen grundar sig huvudsakligen på intervjuer som arbetsförmedlare gjort under våren, med cirka 500 arbetsgivare i Västerbotten. Den senaste mätningen visar att länets företag är optimistiska. Fyra av tio företag planerar att anställa mer personal under de kommande året. Men det blir svårt för företagen att hitta utbildad personal.

– Arbetsmarknaden i länet har ett allt större behov av arbetskraft och svårigheterna för arbetsgivarna att hitta rätt personal kan på sikt hota välfärden i länet, säger Agneta Tjernström, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

3 000 fler jobb under de kommande åren

Prognosen visar att 3 000 fler personer väntas ha arbete i Västerbotten under 2018 och 2019. Det är främst arbetsgivare inom information och kommunikation, företagstjänster, finansiell verksamhet och byggverksamhet som är positiva.

Inom den gruppen förväntar sig över 60 procent av företagen få en ökad efterfrågan.

Svårt att rekrytera inom vård och omsorg

De största problemen att rekrytera personal finns inom barnomsorg, grundskola samt vård och omsorgsverksamheter. Över 80 procent av arbetsgivarna uppger att de har problem att rekrytering av personal.

– Förslaget till att lösa det här med kompetensbrist är inte i nuläget utbildning, utan att man använder sin kompetens på rätt sätt. Istället för att sjuksköterskor exempelvis ska ha extra uppgifter så som att skjutsa patienter till avdelningar, eller hämta matlådor, kan man anställa personer som avlastar och gör att kompetensen kan användas på rätt sätt, säger Tjernström.

Så ser arbetsmarknadsprognosen ut i länet 2018-2019

De är mest efterfrågade på arbetsmarknaden:

Personer med högskolekompetens:  Ingenjörer, tekniker, lärare, läkare, mjukvaru- och systemutvecklare, sjuksöterskor.

Personer med gymnasiekompetens: Barnskötare, fordonsmekaniker, kockar, personlig assistenter, träarbetare, yrkesförare, installationselektriker.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.