Arkivbild. Foto: SVT

Arbetsmiljöbrister upptäckta vid bygget av batterifabriken

Publicerad

Risk för fall och ras för att det saknas skyddsräcken och risk för att hängande last lossnar och skadar personal. Det är några av de brister som Arbetsmiljöverket hittade vid sin första inspektion av arbetsplatsen där Northvolt ska bygga batterifabriken.

Vid inspektionen, som gjordes för några veckor sedan, kunde Arbetsmiljöverkets inspektör konstatera att arbetsmiljön behöver förbättras på några punkter.

  • Last (en form) hängande på pallgafflar på en teleskoplastare hade kunnat glida av och skada arbetstagare.
  • Schakter saknade skyddsräcken och hade branta släntsluttningar vilket innebär risk för fall och ras.
  • Svetsning av rör pågick i närheten av en grävmaskins arbetsområde vilket innebär risk för påkörning.
Batterifabriken Northvolt

Northvolt ska nu se till att bristerna åtgärdas för att inte riskera föreläggande eller förbud.

– Det är ett stort bygge med många utmaningar inte minst med höga höjder men de som jobbar har bra kunskap och lång erfarenhet, kommenterar Arbetsmiljöverkets Martin Forsgren som genomförde inspektionen.

Återbesök

Han kommer att göra ett återbesök nästa vecka.

– Sedan kommer vi att följa det här bygget precis som vi gör med andra arbetsplatser, säger inspektören som är ett av myndighetens vakande ögon när det gäller arbetsmiljö.

Northvolt ser positivt på att Arbetsmiljöverket bidrar i arbetet med att skapa en bra och säker arbetsplats.

– Vi värdesätter deras återkoppling efter besöket och kommer att arbeta tillsammans med våra entreprenörer för att att säkerställa att vi har den bästa möjliga arbetsmiljön för alla som jobbar med etableringen, säger företagets kommunikationschef Jesper Wigardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet