Svartlidengruvans anrikningsverk Foto: SVT

Arbetsmiljöverket kräver bättring hos gruvföretag

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion hos gruvföretaget Dragon Mining i Storuman. Där upptäcktes flera brister gällande kvartsexponering hos de anställda

Arbetsmiljöverket gjorde i början av mars en inspektion hos gruvföretaget Dragon Mining i Storuman. Där upptäckte man brister gällande kvartsexponering och i sin anmälan skriver man bland annat:

”Ni har mätinstrument som larmar i händelse av överskridande nivåer av vätecyanid. Sådana instrument brukar även samla upp data som visar gaskoncentration och larm. Det framgick inte vid inspektionen vilka skyddsåtgärder och rutiner ni har för om gränsvärderna överskrids.”

Dragon Mining: Inga överskridningar på långa vägar

Hos gruvföretaget själva är man fullt medvetna om situationen men enligt Sverigechefen Tom Söderman var det märkligt att det inte påpekades vid besöket utan i efterhand.

– I samband med inspektion påpekades det inte och sen fick vi ytterligare information i efterhand. Vi har utfört mätningar på kvartsdamm där det visat att vi inte har några förhöjda halter. Vi har inte en normal drift i anläggningen just nu om man jämför med en gruva. Vi krossar inte berg, säger han.

Söderman hänvisar till en ny förordning för kvarts som kom 2015 där man inte får överstiga halterna med tre procent och att Dragon Mining just nu utreder för att se vad som gäller.

– Från myndighetens sida såg man inte det första gången. Vi ska förtydliga att vi gjort mätningarna för vi har inte haft överskridningar på långa vägar, säger Tom Söderman.

Noga med hälsokontroller

Arbetsmiljöverket har efter inspektionen också anmärkningar på både företagets riskbedömning av vilka åtgärder som ska vidtas vid kvartsexponering och två punkter gällande hälsokontroller för de anställda som utsätts för kvartshaltigt damm.

Enligt Sverigechef Tom Söderman är detta något man redan tagit sig an och det kommer man vara tydliga med i sitt svar till myndigheten.

– Vi började direkt att kolla på det och haft flera möten. Vi har årliga möten med länsstyrelsen och räddningstjänsten där vi går igenom med en årlig kontroll. Vår personal går igenom hälsokontroller och det kommer vi svara till myndigheten, har anlitat extern hälsoaktör och det har vi haft i alla år mig veterligen.

Tom Söderman förklarar också att riskrapporterandet och det förebyggande arbetet står högt upp på dagordningen och att man just nu har 371 dagar utan olycksfall på Dragon Mining.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.