Hör vad du kan göra för att hålla måsarna borta. Foto: SVT

Arga måsar – ett växande problem i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Renmarkstorget vid lunchtid och sedan vidare till VM-tältet. Måsarna i Umeå har lärt sig var och när de kan hitta mat, men nu höjs allt fler röster för att fåglarna börjar utgöra ett problem.

– De är aggressiva och attack-dyker in på området, säger Kristoffer Forsberg, arrangör i VM-tältet.

Umeå kommun har fått in många samtal på senare tid från personer som upplever att stadens måsar är störande. Just nu är det häckningspeiod och sjöfåglarna är därmed extra aggressiva eftersom de skyddar sina ungar.

Men hade det inte varit för nedskräpning och mat som lämnas hade måsarna kanske inte alls utgjort ett särskilt stort problem.

– Om det inte fanns ett smörgåsbord att komma till varje dag skulle de kanske välja att vara ute till havs istället, där fisken finns, säger Regina Ulfsparre, miljöinspektör på Umeå Kommun.

”Flyger in och bajsar på folk”

På rådhustorget pågår VM-firande för fulla muggar. Ett stort tält är uppsatt medföljt en storbildsskärm där man kan se matchen. Arrangörerna på plats har minst sagt märkt av fjäderfäna.

– Det är ett stort problem, det är väldigt mycket fiskmåsar. De flyger in och bajsar på folk och det är inte så himla trevlig, säger Kristoffer Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.