En stenyxa som hittades under utgrävningarna. Foto: Västerbottens museum

Arkeologerna gjorde fynd i potatisåker

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens arkeologiska utgrävningar inför bygget av västra länken i Umeå har lett till fynd som kan öka kunskapen om Västerbotten under järnåldern. Det menar arkeologerna vid länsmuseet.

Utgrävningarna, som är förundersökningar, har ägt rum i tre områden på ömse sidor om Umeälven.

Fynd i potatisåker

På potatisåkern vid Vännäsvägen, snett emot Klockarbäckens handelsområde, har man hittat kokgropar och en möjlig bosättning från brons- eller järnålder.  Mellan Sockenvägen och Umeälven har arkeologerna också grävt på en åker, och gjort många fynd som troligen är från järnåldern fram till omkring år 1000 e.Kr.

– Där har vi hittat omkring 150 anläggningar – stolphål, kokgropar med mera, säger Jans Heinerud vid Västerbottens museum.

– Vi tror att det också kan finnas lämningar av ett stolphus på platsen. Det är viktiga fynd, för vi vet väldigt lite om järnåldern här uppe och det här ökar vår kunskap om hur folk levde här uppe på den tiden.

Stenyxor

På södra sidan älven har utgrävningsfynden – bland annat två stenyxor – daterats till bronsåldern. I vissa fall kan det handla om äldre bronsålder – alltså bortåt 2500 år bakåt i tiden.

– Vi håller just nu på att skicka materialprover till analys för att få säkrare dateringar, säger Jans Heinerud.

Om Trafikverket går vidare med den planerade vägsträckningen blir det nästa år fördjupade utgrävningar som kan leda till fler arkeologiska fynd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.