Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arrangören Tobias Thomson: ”Upplever att de inte vill hjälpa till” Foto: privat/SVT

Arrangörer i Västerbotten larmar – betydligt svårare att få polistillstånd till idrottstävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Flera idrottsföreningar i Västerbotten vittnar om det tar betydligt längre tid nu än innan pandemin att få polistillstånd för att arrangera idrottstävlingar och motionslopp. Flera av arrangörerna är kritiska till de längre handläggningstiderna.

– Nu undrar man om polisen vill att det ska vara arrangemang, säger arrangören Tobias Thomson.

Förra helgen ställdes en löpartävling i Skellefteå in, då man inte hunnit få tillstånd från polisen. Den årligt återkommande multisporttävlingen Dräpardygnet väntar på tillstånd, trots att det endast är en vecka kvar till att startskottet går.

– Vi har gjort precis som vi har gjort tidigare år, men nu undrar man om polisen vill att det ska vara arrangemang, säger Tobias Thomson, som arrangerar multisporttävlingen Dräpardygnet.

Hanteringen av tillstånden har blivit byråkratiska och fokuserar på onödiga detaljer som inte är relevanta för beslutet, men framförallt så går det långsamt, menar Tobias Thomson som väntar på sitt tillstånd.

– Ska vi kunna köra enligt den plan vi har måste vi ha tillståndet senast måndag eller tisdag, säger han.

Högt tryck hos polisen

Polisen vittnar om ett högt tryck på tillståndsansökningarna just nu och myndigheten har ändrat sitt arbetssätt för att det ska vara lika över hela landet.

– Ingen av mina medarbetare jobbar 40-timmarsveckor nu, utan betydligt mer då det är ett enormt tryck, säger Nils-Olov Gärdin, gruppchef tillstånd i polisregion nord.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer