Foto: SVT

Åsele går med i vattenkraftförening

Publicerad

Åsele kommun har beslutat att än en gång gå med i Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner, för att jobba mot att få behålla mer av det vattenkraften ger.

Föreningen är en medlemskapsförening som jobbar för att kommunerna så få ta del av de intäkter som vattenkraften ger. Och det är inte första gången som Åsele är med.

– Kommunen var med en gång tidigare men gick ur då vi kände att det var lite mycket prat och ingen verkstad. Men nu är det nya vindar som blåser och det pratas mycket mer om Norrland och vår del i Sveriges ekonomi, säger Linnéa Lindberg (ÅP), kommunalråd i Åsele.

”Folk blir med uppmärksamma”

Det är just denna nyfunna uppmärksamhet som ligger bakom beslutet att gå med på nytt.

– Det pratas inte bara om vattenkraften, utan även skogen och malmen. Men det är på tapeten och folk blir mer uppmärksamma på att vi här upp är med och bidrar och får kanske inte så mycket för det.

Tror ni att ni får ut med av det den är gången?

– Ja det hoppas vi på. Det är därför vi går med igen.

Storuman, Malå, Norsjö, Robertsfors och Vilhelmina är sedan tidigare med i föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.