Foto: SVT

Åsele – kommunen utan hotell

Uppdaterad
Publicerad

Åseles befolkning minskar och nu har samhället dessutom blivit av med sitt enda hotell. Men bristen på sovplatser öppnar nu upp för andra näringsidkare att bredda sin verksamhet.

Handelsbank, kraftbolag, kyrka, pizzeria, bibliotek, radioaffär. Det mesta finns ju faktiskt i Åsele. Men om du vill stanna längre kan det bli problem. Något hotell finns inte längre.

Blev asylboende

För sedan Åsele Wärdshus i höstas blev asylboende försvann de 80 hotellrum som fanns i samhället. Nu går det i och för sig att bo på campingen, men vinterstandarden innebär en stuga med vattenhink för den dagliga hygienen och en kortare promenad till toaletten. Kanske inte den standard som de näringslivsrepresentanter som kommunen försöker locka till sig vill ha.

– Ja, antingen bor de på campingen eller på bed and breakfast eller i grannkommunerna. Det är de lösningarna som finns i dagsläget, säger Robert Borgén, näringslivschef i Åsele kommun.

Missar besökare

Åsele kommun har redan gått miste om konferenser och andra aktiviteter på grund av hotellbristen. Och enligt näringslivschefen kan det ta upp till ett år innan en ny hotellverksamhet är igång. Och som lök på laxen invaderas Åsele varje sommar av ca 150 000 marknadsbesökare. Men bristen på hotellrum ger nu möjlighet för andra företagare i kommunen att bredda sin verksamhet.

– Jag håller på att göra i ordning ett litet rum, ett uthyrningsrum så vi kan erbjuda någonting i alla fall. För det är ju tråkigt för dem som kommer hit till orten som inte har nånstans att bo, säger Johanna Näslund-Hahlin, konditor i Åsele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.