Norrlands universitetssjukhus drabbades av ett strömavbrott under en timme på söndagen. Foto: SVT

Åskan slog ut strömmen på Norrlands universitetssjukhus i en timme

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands universitetssjukhus i Umeå var strömlöst under en timme på söndagsmorgonen, till följd av nattens och morgonens kraftiga åska.

Enligt Björn Sandström, tjänsteman i beredskap, drabbades ingen patient av strömavbrottet.

– Vården har reservrutiner för den här formen av händelser. Skyddsbarriärerna i våra system har fungerat som tänkt, de har växlat över till batterier i all patientkritisk utrustning och det sker blixtsnabbt, säger Björn Sandström.

Men är det inte allvarligt att reservkraften inte fungerar?

– När det blir vissa typer av strömfel så kan inte reservkraften slå igång eftersom det skulle leda till en massiv kortslutning och då skulle vi få ett katastrofläge. Så man kan säga att systemen skyddar sig själva.

Återställer systemen

Strömavbrottet skedde vid 7.15-tiden på söndagen. Nu är elförsörjningen tillbaka på hela sjukhuset och tekniker jobbar med att återställa alla system. Björn Sandström intygar att det inte heller kommer ha någon påverkan på patientsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.