Det har åskat rejält på sina håll i Västerbotten i natt. Foto: Johan Nilsson/TT

Åskovädret orsakade många larm till räddningstjänsten i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan ett natten mot söndag larmades räddningstjänsten om en villabrand på Grubbe i Umeå. Därtill har de fått rycka ut på en mängd automatlarm, orsakade av åskan.

– Det har stökat på bra, säger Conny Qwarforth, inre befäl vid räddningstjänsten i Umeå.

Det var sannolikt åskan som även låg bakom branden i villan på Grubbe. Enligt Conny Qwarforth ska blixten ha slagit ner i en tv-antenn och sedan tagit sig in i huset via kablar, vilket fick det att börja brinna i taket.

– Vi lyckades begränsa branden, men det har blivit brandskador i taket och en del vattenskador, säger han.

Personerna som bor i huset var bortresta, så ingen kom till skada i branden.

Prioriterat larmen

Vid sidan om villabranden har räddningstjänsten fått in ”vansinnigt många” automatlarm som löst ut när strömmen gått, bland annat på SCA Obbola och Volvo.

– Vi har fått fördela oss så gott det går och prioriterat larmen. Tyvärr ledde det till att en villa på Backen som fått vatten i källaren fick vänta tills vi hade läget hyfsat under kontroll i övrigt. Där blev det en vattenskada, säger Conny Qwarforth.

Hur ofta har ni sådana här hektiska dagar eller nätter?

– En gång per sommar får vi något skyfall med åska som ställer till det. Problemet är att vi behövs på så många ställen samtidigt.

Omfattande strömavbrott

Många av Skellefteå krafts kunder i Västerbotten drabbades av strömavbrott under kvällen och natten när det åskade som mest. Som mest var 3 500 hushåll utan el. Nu på morgonen har de flesta fått tillbaka elen, men ett hundratal är fortfarande utan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.